Då intresseklubben Pennan & Svärdet tog fram Luftwaffe-klockan, Beobachtungsuhr, ville vi ha en klocka som skulle fungera under en lång tid framöver. En av Pennan & Svärdets medlemmar, Anders Mattsson, tog kontakt i egenskap av urmakare. Han hade själv säkrat ett Beobachtungsuhr och var mycket nöjd, och erbjöd sina tjänster – att bli Pennan & Svärdets officielle urmakare.

Därför har det nu inletts ett sammarbete med Anders, och om du i framtiden får några problem med din klocka är det just Anders du ska kontakta. Flickorna i Skurup, hur gärna de än vill hjälpa till, saknar tyvärr den mångåriga erfarenhet som Anders besitter. Det är därför bättre att du kontaktar honom direkt, så kan han hjälpa dig.

Att tänka på
Tänk på att vissa reparationer omfattas av garantin, för vilka Pennan & Svärdet svarar, medan andra inte gör det. Om du känner dig osäker är det bara att fråga Anders, så kan han bedöma om det är en garantireparation eller ej.

All information i flikarna nedan
All information, priser och kontaktuppgifter finner du under flikarna nedan.
Genom detta sammarbete hoppas vi att din klocka ska följa dig under en lång tid!

Urmakare Anders

Anders Mattsson har mer än 30 års erfarenhet av urmakaryrket. Anders äger själv ett exemplar av klockan, och kan uret utan och innan.

Endast för medlemmar i
Pennan & Svärdet

Luftwaffe-klockan kan endast beställas av medlemmar i intresseklubben
Pennan & Svärdet.
Är du inte medlem? Klicka här!

S2 i Karlsborg

Hej!

Jag heter Anders Mattsson och arbetar som urmakare. Det är ett yrke jag ägnat mig åt sedan 1979, då jag avslutade utbildningen och hämtade ut mitt gesällbrev.

Efter militärtjänstgöringen på S2 i Karlsborg, 1975, ansökte jag till Urmakarskolan i Borensberg. Intresset för finmekanik gjorde att jag sökte mig till ett yrke som jag inte hade några tidigare erfarenheter från. Utrustad med urmakarens viktigaste egenskap, tålamodet, fanns alla förutsättningar för att lyckas i yrket.

Innan skolstarten fick jag ett besked att jag antagits till FN-tjänstgöring på bataljon 58M. Det var en UNEF-styrka som tjänstgjorde i Sinai efter Yom Kipur-kriget mellan Israel och arabländerna i området. Efter ett löfte från Urmakarskolan, att jag var välkommen till skolstarten ett år senare i stället, åkte jag ut på FN-uppdraget. Det blev en fortsättning med bataljon 60M och även klartecken för fortsatt tjänst på bataljon 62M. Vid det laget var tiden inne för skolstarten på Urmakarskolan, så jag prioriterade skola och utbildning i stället för 62M.

Sveriges Urmakarförbund

Vid hemkomsten från Sinai deltog jag också i högvakten på Stockholms slott under den legendariska major Curt Johanssons ledning. Vi fick bl.a. paradera mellan slottet och kyrkan, då ett visst bröllop gick av stapeln, mellan kung Karl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath.

Efter tre års utbildning till urmakare sökte jag mig ut i arbetslivet. Yrket har lett mig till arbete på olika orter, som Piteå, Västra Frölunda, Karlstad, Falun och numera Väddö i Roslagen. Jag har fått chansen att pröva på många olika områden inom urmakaryrket. Det är allt ifrån anställd urmakare i urbutik, serviceavdelning hos urimportör, drivit egen urbutik och den senaste tiden serviceverkstad i egen regi. På vägen har jag också erhållit mästarbrev inom yrket. Jag är även medlem i SUF, Sveriges Urmakareförbund.

Urmakeriyrket är varierande med reparation av alla typer av ur. Det kan handla om både mekaniska och elektroniska ur. Små armbandsur till större vägg- och golvur. Nya ur eller 300 år gamla och äldre ur. Den stora variationen av arbetsuppgifter har gjort att jag aldrig tröttnat utan jag har haft den stora lyckan att få ägna mig åt ett gammalt yrke med ständigt nya utmaningar.

I likhet med de flesta andra yrken ägnar jag min arbetstid åt att försöka få tiden att gå. Men som urmakare blir det hela väldigt mycket mer konkret.

Hälsningar,
Anders Mattsson
Väddö

Sveriges Urmakarförbund

Anders Mattsson
Mattssons Urservice
Toftingevägen 47
764 93 Väddö

E-post: andersurmakare@hotmail.com

Frågor & svar svar om Beobachtungsuhr (Luftwaffeklockan)

Oftast är det inget fel på klockan, så läs först här och se om du kan få svar på din fråga.

 • Min Luftwaffeklocka stannar ibland.
 • Urverket är ett mekaniskt självuppdragande verk. Fjädern dras upp när klockan används. När klockan används under en hel dag ska verket vara ”laddat” för ett dygn framåt.

  Om man ska använda klockan och den står still, starta den då genom att dra kronan runt 4-5 varv i intryckt läge. Då har fjädern spänts så att klockan ska gå rätt från början. Tänk på att om man har man ett väldigt stillasittande arbete kan uppdragningen av verket bli otillräckligt under dagen och stanna under natten. Tänk också på att urverket inte mår bra av att dagligen manuellt dras upp helt och hållet.

  Stannar klockan, trots en hel dags användning, kan man själv göra en kontroll genom att manuellt spänna fjädern maximalt. Dra kronan runt uppåt 20 varv i intryckt läge. Om klockan ändå stannar inom ett dygn är det ett fel på urverket och klockan behöver skickas in för åtgärd.

  Rent allmänt finns det vissa aktiviteter där man bör ta av sig klockan, för att inte riskera några skador. Det kan handla om att spela golf och tennis, hugga ved eller använda spade och hacka. Stötarna kan skada urverket eller påverka gångnoggrannheten.
 • Min klocka saktar eller fortar mycket.
 • Mekaniska urverk har andra gångtoleranser än elektroniska urverk. Miyota urverket i Luftwaffe-klockan har en precision på -20 till +40 sekunder per dag. Det bör ändå gå stabilt med samma avvikelse varje dygn vid normal användning. Vid större avvikelser kan man rucka verket och få en bättre gångprecision. Således är det inget fel på klockan om den drar sig eller fortare sig ett par minuter i veckan.
 • Det skramlar i min klocka.
 • Om man rör klockan fram och tillbaka kan det höras ett ljud innifrån boetten. Det kan vara rotorn, tyngden som drar upp verket, som hörs när den rör på sig. Det är alltså helt normalt om klockan i övrigt fungerar som den ska.
 • Hur tät är klockan?
 • Den är trycktestad vid 5 atmosfärers tryck. Den tål då vattenstänk och klarar av att doppas under vatten med kronan intryckt. Man bör inte använda den vid dusch eller bad. Läderbandet kommer också bli försämrat av vatten. Tänk på att packningarna i klockan åldras vilket gör att tätheten avtar med tiden. För att behålla tätheten behöver klockan ibland täthetsprovas och packningarna kan behöva bytas.
 • Visarna och urtavlan lyser inte i mörker.
 • Det självlysande ämnet på visarna och urtavlan ”laddas” av ljus. Sitter klockan under en tröjärm blir inte lysmassan aktiverad. Den självlysande effekten avtar också under natten.

  På originalklockorna från 40-talet var det självlysande ämnet radium. Det lyser bra men är inte speciellt hälsosamt. Dagens lysmassa är inte farligt, men kan ha sämre lyseffekt än radium.
 • När man drar ut kronan knäpper det till innan man kommer ut i det yttersta läget.
 • Urverket i klockan är konstruerad för att också kunna visa datum. När kronan dras ut indikerar det första klicket datuminställningsläge och det yttre är visarställäge. Då urtavlan inte visar datum fyller det första läget ingen funktion.
 • Hur lång är garantitiden?
 • Normalt är garantitiden ett år från inköpsdatum. Har garantin gått ut kan du få ett kostnadsförslag på reparationen innan åtgärd.
 • Om jag ska skicka in klockan, hur gör jag?
 • Fyll i den reparationsblankett som finns under en egen flik på denna web-sida. Skriv ut och förpacka klockan väl, t.ex. i klockasken och vadderad påse. För att kunna följa försändelsen är det bra att skicka den som rekommenderat brev.
  Tänk på att du betalar portokostnaden, för rekommenderat brev uppgår denna till ca 110 kr.

Reparationsblankett

Här finner du en förberedd reparationsblankett (i pdf-format) som du skall fylla i, skriva ut och bifoga din klocka när du skickar in den till Anders, SMB:s urmakare. Ifylld blankett skall bifogas med din klocka när du skickar in den för reparation eller service.

» Fyll i blanketten

Om du har Acrobat PRO så kan du spara din ifyllda blankett digitalt. Har du ej Acrobat PRO går den ifyllda blanketten EJ att spara digitalt. Du kan fylla i blanketten digitalt och sedan skriva ut den i två exemplar, det ena exemplaret bifogar du klockan och det andra kan du ha kvar som kopia.

Tänk på att...

Priserna och tjänsterna endast gäller medlemmar i Pennan & Svärdet. Ej medlem ännu? Bli det nu!