2018 års upplevelser med Pennan & Svärdet 

 

Roslagens kustartilleriförsvar med Stridsbåt 90, 12–13 maj

Pennan & Svärdets medlemmar fick under två hela dagar besöka kustartilleriets tidigare anläggningar i Roslagens skärgård. Mellan skären gick färden givetvis ståndsmässigt med Stridsbåt 90. Bland annat besöktes Arholma Nord och Söderarms skärgård där vapensystemen 10,5 cm tornautomatpjäs m/50 samt och 12 cm tornautomatpjäs m/70 ERSTA var placerade under kalla kriget.

Stridsbåt 90 tog medlemmarna i nära 40 knop mellan kustartilleriets gamla anläggningar längst ut i havsbandet. 

 Pennan & Svärdets medlemmar med expertguiden, major Staffan Vestin, vid pjäsen på Norra Lidö.

Pennan & Svärdets medlemmar avnjuter en trerätters-middag i den tidigare sjöbevakningscentralen på Torskär i Söderarms skärgård. 

 


 

Poltava 15–20 maj

Den 15–20 maj gick Pennan & Svärdets omåttligt populära medlemsresa till Ukraina. Entusiasmerade medlemmar fick tillfälle att få möta våren i Kiev och sedan uppleva slagfältet i Poltava! Programmet inkluderade även mängder av god och traditionsenlig mat samt ett besök på Poltava flygbas, ett militärt område som annars är stängt för allmänheten.

 

Expertguiden major Per Iko redogör för slagets gång i en av de rekonstruerade redutterna för resedeltagarna. 

Medlemmar på Poltavas flygflottilj. På bilden syns en av kalla krigets sanna ikoner: bombplanet Tu-95 "Bear". Det är samma flygplan som 1961 släppte "tsarbomben", mänsklighetens kraftigaste kärnvapenladdning.

 

Medlemmarna höll en traditionsenlig minnesceremoni framför det svenska monumentet på slagfältet i Poltava.Traditionsenligt deltog ukrainska historieåterskapare för att bjuda på en uppvisning vid redutterna.

 

 Ordentliga mängder utsökt traditionell ukrainsk mat hos både känd TV-kock och på kosackrestauranger stod för den kulinariska delen av resan.

 


 

Sommarmiddag med tema Gotland

Torsdagen den 24 maj höll generalmajor Björn Anderson, Kungliga Krigsvetenskapsakademiens ständige sekreterare, och överstelöjtnant Tommy Jeppsson, redaktör i densamme, en presentation av förmånsboken Gotland befriat – men till vilket pris? som de skrivit tillsammans. Presentationen, som hölls hos Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, fokuserade på det säkerhetspolitiska läget på Gotland. Pennan & Svärdets medlemmar fick även möjlighet att ställa sina frågor både på plats och via en livesändning på Facebook.

Pennan & Svärdets medlemmar var på plats och lyssnade med intresse.

 

Författarna höll även en presentation om Gotlands utsatta läge.

 


 

Normandie 6 juni – 10 juni

 Den 6 till 10 juni var det dags igen för Pennan & Svärdets omåttligt populära resa till Normandie. Resan har varit utsåld varje gång varje gång den arrangerats. Platsen är givetvis legendarisk och känd som platsen för krigshistoriens största amfibieinvasion. Tidigt på morgonen den 6 juni 1944, tog sig 160 000 västallierade soldater i land i den första landstigningsvågen. De följdes av ytterligare 10 000-tals soldater i våg efter våg. Även om många stupade blev denna gigantiska invasion en stor framgång.

 

Denna vy över en av invasionsstränderna ger en liten uppfattning om hur stor Normandieinvasionen var.

 

 

Utefter invasionsstränderna finns många minnesmärken som till exempel en del rester av tyska befästningar.

Under Pennan & Svärdets upplevelseresa till Normandie fick medlemmarna under den sakkunnige och högt uppskattade expertguiden och Frankrikekännaren Peter Hagwall besöka landstigningsstränderna. Dessutom besöks Rommels högkvarter, många av de kvarvarande tyska befästningarna, krigskyrkogårdarna, monument och flera museum. Dessutom bjuder resan på några av Frankrikes vackraste pärlor med bland annat boende i en pittoresk liten normandisk hamnstad. Dessutom blir det besök till Bayeux, för att studera den berömda tapeten, och ett besök vid calvadostillverkning.

Expertguiden Peter Hagwall i engagerat och engagerande berättande.

En anledning till att denna resa är så omtyckt är vår svenske expertguide som fått extatiska vitsord av deltagarna i alla våra tidigare Normandieresor. Peter Hagwall är Frankrikekännare som ägnat i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv åt detta land. Hans största intresse är historia i alla dess former. Peter är också en Rommelkännare av rang och mycket intresserad av pansarkrigföring. Ett annat specialintresse är tungt järnvägsartilleri.

 


 

Margareta Beckman trädgårdsfest 9 juni

Vår kanske mest förberedda medlem är Pennan & Svärdets styrelsemedlem, tillika IT- och webbstrateg, Margareta Beckman. Allting är dock inte mörker och undergång – tvärtom! Margareta vet hur man lever det härliga livet i Sveriges sydligaste och kanske soligaste landsdel! Hon bestämde sig för att öppna upp sitt hem för oss medlemmar till ett härligt somrigt garden party i sin synnerligen välskötta trädgård! Festens tema var krisberedskap, vilket är något som Margareta är mer än väl insatt i. Alla besökare fick samtidigt besöka Margaretas välrustade jordkällare som hon fyllt med all nödvändig utrustning och proviant.

 

Margareta Beckman välkomnade medlemmar till sin trädgårdsfest med tema krisberedskap.

 

 Margareta bjöd på en härlig lax från den lokala fiskehamnen runt knuten! Sedvanligt bjöds det naturligt också på champagne till välkomstdrink och sedan bland annat kaffe och sju sorters kakor efter måltiden.

 


 

Baggensstäket 16 juni

Lördagen den 16 juni arrangerade Pennan & Svärdet för femte året i följd den mycket uppskattade dagsturen till Baggensstäket. Expertguiden och slagfältsarkeologen Tomas Englund gav deltagarna en spännande djupdykning i slaget som där utkämpades mellan Sverige och Ryssland 1719.

 

 Först fick medlemmarna en genomgång av slaget och rysshärjningarna på Historiearvsmuseet i Nacka (HAMN). Expertguiden under dagen var Tomas Englund, slagfältsarkeolog och doktorand vid Södertörns högskola.

 

Medlemmar framför minnesmonumentet vid Baggensstäket.

 


 

Luftwafferesa till Tyskland 26 juni – 1 juli

Mellan tisdagen 26 juni och söndagen 1 juli 2018 fick Pennan & Svärdets medlemmar göra unika besök. Bland annat fick medlemmarna exklusivt kliva över repen på museerna för att studera flygplanen närmare – och provsitta flera av museernas flygplan, vilket egentligen inte är tillåtet! Bland annat besöktes Militärhistorisches Museum der Bundeswehr och Deutsches Technikmuseum i Berlin, Luftfahrtmuseum i Hannover och flygmuseet i München. Därtill besöktes det särskilda Messerschmittmuseet vilket var en av resans mest spännande besök. Här kunde medlemmarna provsitta i cockpit i en Messerschmitt Bf 109 G.

Några Messerschmitt Bf 109E ur JG 26 Schlageter på uppdrag vid ett av andra världskrigets frontavsnitt.

 Den svenske expertguiden på resan, Christer Bergström, är högt uppskattad av medlemmarna och får alltid mycket goda vitsord av deltagare i olika militärhistoriska resor han har arrangerat och genomfört genom åren.

Under Luftwafferesan intogs flera utsökta måltider i några genuina Bierstuben – sådana som bara finns i Tyskland!

 


 

Pennan & Svärdets traditionella högtidsmiddag 23 augusti

Torsdagen den 23 augusti hölls Pennan & Svärdets traditionella högtidsmiddag i Swedenborgssalen på van der Nootska palatset i Stockholm. Hedersgäst var ingen mindre än världens främste militärhistoriker, sir Antony Beevor, som också höll ett fängslande föredrag. Traditionsenligt delades även Tilaspriset ut som i år gick till slagfältsarkeologen Bo Knarrström.

En trerätters middag inmundigades i den anrika Swedenborgssalen i van Nootska palatset.

 Sir Anthony Beevor höll ett spännande föredrag om andra världskrigets östfront och hela föredraget kunde följas direkt via Facebook live. Dessutom fick både medlemmar på plats och följare via Facebook chans att ställa frågor till Beevor. Gästerna satt som trollbundna när Beevor höll sitt uppskattade anförande om det totala kriget på östfronten.

 Slagfältsarkeologen Bo Knarrström visar stolt upp Tilaspriset som han mottog av vice ordförande i SMB, tillika kommendör 1. Gustaf von Hofsten.

 


 

 

 

13–14 oktober – Ny tur till Roslagens kustartilleriförsvar med Stridsbåt 90

Helgen 13–14 oktober var det dags igen för den mycket omtyckta kustartillerituren med Stridsbåt 90. Ett nytt gäng med medlemmar fick chansen att studera KA 1:s gamla anläggningar i Stockholms norra skärgård under expertguidning av major Staffan Vestin.

 

Snabbt och säkert transporterade sig medlemmarna med Stridsbåt 90 mellan skären för att studera det gamla kustartilleriet.

Major Staffan Vestin med medlemmar framför pjäsen på Norra Lidö.

 


 

Fredrikstens fästning 30 november

Fredagen den 30 november 2018 var det 300 år sedan Karl XII stupade i Norge och Pennan & Svärdet var givetvis på plats. Medlemmar fick under expertguidning av Pennan & Svärdets grundare och mångåriga chefredaktör Patrik Nilsson besöka monumenten, fästningen och dess museum.

Medlemsresan utgick från Göteborg tidigt på fredagsmorgonen och väl framme välkomnades medlemmarna av fästningens kommendant, överste Dag Strømsaether. Här tackar Patrik Nilsson överste Strømsaether för mottagandet och överlämnar Pennan & Svärdets standar.

 

Patrik Nilsson, författare till förmånsboken Karl XII på slagfältet, var en av expertguiderna på resan. Här i samtal med en karolin.

 

Högtidligt på minnesdagen besöktes monumentet och även Smålands karoliner närvarade och visade upp sin utrustning för medlemmarna.

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!