Digitala tidningen Mobförrådet

I den digitala tidningen Mobförrådet presenteras ett urplock av den utrustning som i normalfallet endast erbjuds medlemmar i den militärhistoriska upplevelseklubben Pennan & Svärdet. Är du seriöst intresserad av utrustningsdetaljer bör du istället bli medlem i Pennan & Svärdet. Bygg ihop ditt eget välkomstpaket här!

Få tillgång till Mobförrådet!

Fyll i ditt för- och efternamn, samt din e-postadress, så får du ett meddelande så fort ett nytt nummer av den digitala tidningen Mobförrådet kommer ut!

Att prenumerera på tidningen är kostnadsfritt och innebär inga åtaganden.

Ingvar Gustafsson, Överste 1.

Ingvar Gustafsson, Överste 1.

Ändamålsenlig och duglig utrustning

Mobförrådet är en del av den militära upplevelseklubben Pennan & Svärdet och leds av mig, Ingvar Gustafsson. Jag var tidigare chef för Jämtlands fältjägarregemente (I 5) och överste 1. Som officer förstår jag vikten av att ha utrustning som är både duglig och ändamålsenlig. Idén bakom mobförrådet tillkom när jag insåg att det är brist på bra och korrekta utrustningsdetaljer på den civila marknaden.

Att idag få tag i militärt överskott när det kommer till de klassiska utrustningsdetaljerna som funnits i försvarsmakten är svårt. Många ikoniska utrustningsdetaljer har varit eftertraktade länge, och tillverkas inte längre. Detta ville jag råda bot på. Militär utrustning är oftast bättre än civila motsvarigheter, de fyller såväl form som funktion, och är tillverkade för att överleva generationer av värnpliktiga. Att så är fallet vet jag själv från min tid som regementschef – det var mer än en persedelpåse som försvann på oklara vägar, om vi säger så.


Historiska utrustningsdetaljer

Det finns även äldre persedlar, som den militära ylletröjan m/1894, även känd som Olle – som idag praktiskt taget enbart finns i ett fåtal exemplar på museum. Eller några av de viktigaste militärhistoriska armbandsuren, burna av piloter, kommandosoldater och attackdykare under andra världskriget som förvisso till och från dyker upp på marknaden – men då kostar astronomiska summor eftersom de idag utgör samlarobjekt. Självklart är det inte enbart svensk utrustning! Som officer har jag haft möjlighet att studera, pröva och utvärdera en hel del utländsk materiel, varav mycket hållit hög kvalitet.

Militärhistoria är dessutom mer än bara böcker – genom mobförrådet ger jag dig den unika möjligheten att bekanta dig med utrustningsdetaljer som brukats av soldater och officerare. Från första världskrigets leriga skyttegravar till Vietnam-krigets djungler, via östfrontens pansarstrider och Stilla havets landstigningsstränder och fler signifikanta slagfält därtill.


Utrustning och persedlar med hög militär standard

När jag var regementschef skulle jag inte tillåtit att mina soldater gick med dålig utrustning, precis på samma vis skulle jag inte tillåta att medlemmarna i Pennan & Svärdet får tillgång till dålig utrustning. Därför ser jag till att enbart det bästa finns tillgängligt i mobförrådet – kvalitén ska vara minst den samma som i det militära, om inte bättre. I de fall original inte finns att tillgå ordnar vi ritningar, studerar och fotograferar original på museum, skickar materialprov till laboratorium för att få korrekt material och prövar produkterna själv. Godkänt på en civil marknad är inte godkänt för oss – det ska vara fältmässigt utformat!

Genom mobförrådet vill jag helt enkelt tillhandahålla utrustningsdetaljer tagna ur militärhistorien, tillverkad enligt högsta militära standard och dugliga såväl i fält som hemma.

 

 

Ingvar Gustafsson
Överste 1.

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!