Levnadsår: 1238-1302
Regent: 1250-1275
Gift med: Sofia av Danmark; Katarina av Gützkow (sannolikt)
Barn: Erik Valdemarsson; Ingeborg; Rikissa; Marina; Margareta

 

 

 

 

Efter Erik Erikssons död finns det många kandidater till tronen och risken för inbördeskrig är påtaglig. Birger Jarl är vid denna tid rikets starke man och tanken på att ta över kungakronan har sannolikt funnits hos honom. Vid tiden för Erik Erikssons död befinner sig Birger Jarl i Finland. Innan Birger Jarl hinner tillbaka till Sverige tar Ivar Blå av Gröneborg ett oväntat initiativ, han ser till att Valdemar Birgersson, son till Birger Jarl, blir vald till kung. Birger Jarl tar illa upp men tvingas nöja sig med att bli riksförmyndare och fram till sin död utöva den egentliga makten. Valet av Valdemar motiveras sannolikt av att hans mor var syster till Erik Eriksson och att Valdemar alltså hade kungligt blod i sina ådror.

 

 

Birger Jarls sigill

 

 

Många andra vill hellre se kronan på eget huvud, bland andra Filip Knutsson och Filip Larsson, som med danskt och tyskt understöd startar ett uppror år 1251. Det går dem till en början väl, men vid Herrevadsbro lider de ett svidande nederlag och tillfångatas. Birger Jarl låter sedermera halshugga dem. Detta är uppenbarligen en tillräckligt klar signal till andra som överväger att göra uppror och efter halshuggningarna följer en lugn period i Sverige. De svenska herremännen vänder i stället sin energi österut för korståg mot litauer och ryssar. Under Birger Jarls tid reformeras riket på många viktiga sätt. Bland annat genomförs ett modernt beskattningssystem och kvinnans arvsrätt utvidgas.

Birger Jarl dör hösten 1266. Valdemar tar nu över styret och ett skenbart lugn råder. Omkring årsskiftet 1273-1274 måste Valdemar bege sig på pilgrimsfärd till Rom, sannolikt för att söka förlåtelse för en förbindelse med sin svägerska. I detta läge passar hans bror, Magnus Birgersson, på att säga upp tro och lydnad till Valdemar och samlar med dansk hjälp en här i början av år 1275. Valdemar, som inte är särskilt duglig i krig, besegras av Magnus vid Hova den 14 juni 1275 och tillfångatas kort därefter.

 


Kung Valdemar Birgerssons vapensköld
efter hans sigill.
 

 

Vid ett möte år 1275 avstår Valdemar kronan till Magnus och får Göta rike för sin försörjning. Detta möte skulle kunna kallas en fred, men denna inte avhandlas här eftersom vi vet för lite om innehållet. Det finns två bröder till, brodern Erik som blir sjuk och dör i denna veva, samt den fjärde brodern Bengt, som är en kyrkans man. Bengt saknar uppenbarligen politiska ambitioner.

Valdemar ger inte upp tankarna på att återta kronan utan söker stöd för detta i Norge. Han lyckas dock inte i sina försök och drar sig sedermera tillbaka till sina gods. Där lever han i godan ro tills han fängslas och insätts på Nyköpingshus, där han också dör. Det är inte helt klart om Magnus spärrar in Valdemar av politiska skäl eller om han vill få slut på broderns "sedeslösa" leverne, som åtminstone irriterar den kyrklige brodern Bengt.

Valdemar Birgerssons eftermäle blir inte vackert, han anklagas för svaghet och lättsinne.

 


 

© Copyright: Ulf Sundberg 1999. Text, bilder och kartor ur Ulf Sundberg: Medeltidens svenska krig, Stockholm 1999. Publicering enligt särskilt avtal med Hjalmarsson och Högberg Förlag. Val av ytterligare bilder med bildtexter av Alex Svensson 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!