Krig mellan: Kung Magnus Birgersson och Johan Filipsson m.fl.
Fältslag: -
Fred: -
Konsekvenser: Kriget får inga territoriella eller politiska konsekvenser.

 


Riddarna Johan Filipsson, Filip Finnvidsson av Runby och Johan Karlsson är nu förgrundsfigurer i folkungapartiet, en grupp som står i opposition mot kungamakten. De leder år 1278 ett uppror mot Magnus Birgersson, vilket har sina rötter i Västergötland och syftar till att återinsätta Valdemar Birgersson på tronen. Upproret pågår troligen en bit in på år 1280. Det är föga framgångsrikt och slutar med att upprorsmännen straffas, av ledarna klarar sig en med böter medan två andra halshuggs.


Ruiner av den gamla folkungaborgen Ymseborg i Västergötland, där de upproriska folkungarna år 1278 höll kung Magnus svärfar fången. Ur Erik Dahlbergs Suecia antiqua et hodierna.

 


© Copyright: Ulf Sundberg 1999. Text, bilder och kartor ur Ulf Sundberg: Medeltidens svenska krig, Stockholm 1999. Publicering enligt särskilt avtal med Hjalmarsson och Högberg Förlag. Val av ytterligare bilder med bildtexter av Alex Svensson.

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!