Ladogafälttågen 1283-1284

Krig mellan: Sverige och Novgorod
Svensk kung: Magnus Birgersson "Ladulås"
Fältslag: Slaget vid Nevas mynning den 9 september 1284
Fred: -
Konsekvenser: Kriget får inga territoriella eller politiska konsekvenser.

 


Novgorodkrönikan rapporterar från år 1283 att "tyskarna" detta år marscherade längs Neva till Ladoga och högg ned novgoroder, obonegska köpmän och ladogabor. År 1284 går tyskarna under ledning av hövdingen Trunda på skepp och snäckor åter till Ladoga och försöker beskatta karelarna. Denna gång slutar företaget olyckligt för de anfallande. Novgoroderna, förstärkta med ladogabor, under posnadiken Semen grupperar sig vid Nevas mynning och inväntar tyskarnas återtåg. Den 9 september står slaget och de tyskar som inte flyr blir nedhuggna.

 

fantasifulla hjälm är sannolikt av ryskt medeltida ursprung

Denna fantasifulla hjälm är sannolikt av ryskt medeltida ursprung.

 

Novgorodkrönikan gör traditionellt ingen skillnad på romersk-katolska människor och kallar alla för tyskar. Det är inte alltid självklart vilka som är svenskar och vilka som är riktiga tyskar från Tyska orden i Estland och Livland. I det här fallet väcker namnet på hövdingen misstankar om att det rör sig om riktiga tyskar, men i Finska medeltidsurkunder [Del 1, Helsingfors 1910, punkt 180.] anges med bestämdhet att det nu rör sig om svenskar.

Anfall mot Neva och runt Ladoga
Svenskarna genomför åren 1283 och 1284 anfall mot Neva och runt Ladoga, men besegras av trupper från Novgorod när de drar sig tillbaka från Ladoga.

 


 © Copyright: Ulf Sundberg 1999. Text, bilder och kartor ur Ulf Sundberg: Medeltidens svenska krig, Stockholm 1999. Publicering enligt särskilt avtal med Hjalmarsson och Högberg Förlag. Val av ytterligare bilder med bildtexter av Alex Svensson

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!