Krig mellan: Sverige och Novgorod
Svensk kung: Erik Eriksson "läspe och halte"
Novgorodsk storfurste: Jaroslav
Fältslag: Slaget vid Ladoga i augusti år 1228
Fred: -
Konsekvenser: Kriget får inga territoriella eller politiska konsekvenser.Under vintern 1227 går storfursten av Novgorod, Jaroslav, till angrepp på Tavastland. Anfallet har sannolikt orsakats av att biskopen i Åbo har förbjudit all handel med "hedningarna" i stiftets gränstrakter. Enligt Novgorodkrönikan "bekrigade han hela landet och förde med sig otaliga fångar".  

Under år 1228 hämnas tavasterna angreppet med ett härjningståg i Karelen. De går med båtar till Ladoga och härjar längs dess stränder. Posadniken i staden Ladoga seglar dem omedelbart tillmötes och efter en till synes oavgjord strid begär tavasterna fred, något som ladogaposadniken inte beviljar dem. Tavasterna ger efter detta upp hoppet och hugger ned sina fångar, överger sina båtar och försöker ta sig tillbaka till fots. Under reträtten lider de svåra förluster för karelarnas händer och Novgorodkrönikan uppger de anfallandes förluster till "2 000 eller mer". Vi kan sluta oss till att händelserna utspelas i augusti.


Svärd från omkring år 1200 efter norsk förebild.
Svärd från omkring år 1200 efter norsk förebild.


Det är inte helt klart att detta är ett svenskt krig. Tavasterna uppträder mycket självständigt gentemot Novgorod och ett viktigt mål för novgoroderna är att lägga Tavastland under sig. Om detta skall betraktas som ett svenskt eller tavastiskt krig beror på om anfallet riktar sig mot ett område som vid denna tid är svenskt eller om det är oberoende tavaster som attackeras. Båda alternativen har samma sannolikhetsgrad, novgoroderna har tidigare angripit såväl svenskar som tavaster. Gabriel Rein utgår från att kriget utkämpas mellan Sverige och Novgorod. [Gabriel Reins uppsats i Mikander, Kaj (red.): Kring korstågen till Finland, Helsingfors 1968.]År 1227 går novgoroderna till angrepp mot Tavastland och tavasterna svarar följande år med ett angrepp mot Karelen. 
År 1227 går novgoroderna till angrepp mot Tavastland och
tavasterna svarar följande år med ett angrepp mot Karelen. 

© Copyright: Ulf Sundberg 1999. Text, bilder och kartor ur Ulf Sundberg: Medeltidens svenska krig, Stockholm 1999. Publicering enligt särskilt avtal med Hjalmarsson och Högberg Förlag. Val av ytterligare bilder med bildtexter av Alex Svensson

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!