Krig mellan: Kung Erik Eriksson och rådsmannen Knut Långe
Fältslag: Slaget vid Olustra (Olustrum) den 29 november 1229
Fred: -
Konsekvenser: Knut Långe blir svensk kung

 Vi vet inte mycket om detta krig. Söndringen inom riket var stor under Eriks tid, kungen var ett 13-årigt barn och många traktade efter makten.

Rådsmannen Knut Långe ställer sig i spetsen för ett uppror och den 29 november 1229 möts de kungatrogna och upprorsstyrkorna vid Olustra, i källorna även skrivet Olustrum. Dagen slutar med en svår motgång för de kungatrogna och Erik Eriksson flyr till Danmark. År 1231 kröns Knut Långe till Sveriges konung. Knut Långe är sannolikt identisk med rådsmannen Knut Holmgersson, som omnämns i källorna, hans tid präglas av våld och oroligheter.

Det råder viss osäkerhet om var slaget den 29 november egentligen utspelas. Huvudalternativen är Alvastra i Östergötland respektive Ostra i Sundby socken (nära Eskilstuna) i Södermanland, det senare anses mest troligt.


Svenska karta År 1229 
År 1229 avsätts kung Erik Eriksson efter att ha lidit nederlag i
ett slag vid Olustra (Olustrum). Det är oklart var slaget
egentligen utspelades.
© Copyright: Ulf Sundberg 1999. Text, bilder och kartor ur Ulf Sundberg: Medeltidens svenska krig, Stockholm 1999. Publicering enligt särskilt avtal med Hjalmarsson och Högberg Förlag. Val av ytterligare bilder med bildtexter av Alex Svensson.

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!