Helikoptrar

Intresset för rotorflygplan hade väckts under 1930-talet genom ingenjör Rolf von Bahrs demonstrationsflygningar men de blev aldrig föremål för någon anskaffning. De togs dock i anspråk under beredskapsåren för is- och minspaning samt under letandet efter den förolyckade ubåten Ulven.

Ostermans flygavdelning kom nästan omedelbart efter andra världskrigets slut att importera de första Bell-helikoptrarna till Sverige.

Både marinen som armén tog intryck av demonstrationsflygningarna och de försök som gjordes med helikoptrarna. Bell 47-helikoptern inhyrdes av armén vid ett flertal tillfällen och kom också att krigsplaceras, dock utan någon officiell beteckning.

Även Sikorsky S-55 och S-60 kom att provas av armén utan att det ledde till inköp. I stället blev det marinen som med sina HKP 1 Boeing Vertol 44 och efterträdaren HKP 4 Boeing Vertol 107 tog tunga helikoptrar i bruk, medan armén följde efter med först den lätta HLP 2 Alouette II och ”Vietnamhelikoptern” HKP 3. För artillerieldledning anskaffades den lilla HKP 5 och som pansarvärnshelikopter HKP 9.

Det fanns även planer på att införskaffa attackhelikoptrar och både amerikanska som ryska helikoptertyper studerades. Sovjetunionens sönderfall och en minskad hotbild ledde dock till att planerna skrinlades. Utfasning av äldre helikoptertyper har under de senaste åren skjutits upp i avvaktan på nyare typer som HKP 12 och HKP 14.

Det finns inga artiklar i denna kategori. Om det finns underkategorier på den här sidan kan de innehålla artiklar.

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!