AB Flygindustri Fi 3Motor: -
Besättning: 2 + 10
Längd: 9,70 m
Spännvidd: 16,50 m
Höjd: 3,30 m
Max startvikt: 2 100 kg
Toppfart: 350 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 1 (+ 5)
Reg. nr: 105001, 9001-9005
Förband: (F 14, FC)

 

AFI Fi-3

Under andra världskriget konstruerade AB Flygindustri ett lastglidplan som fick beteckningen Fi 3. Typen föregicks av ett projekt med beteckningen Fi 2 avsedd för sex passagerare. Det var resultaten och utvecklingen under andra världskriget som gav impulsen till flygvapnet att uttrycka intresse för ett lastglidplan, som kunde bogseras till ett landsättningsområde av ett motordrivet flygplan. Fi 3 var större med plats för tolv man och skulle vid bogserstarten ha en maximal vikt på drygt två ton. Som bogserflygplan användes B 5 modifierad med en kraftig bogserkrok under stjärtpartiet.

Ett provflygplan var klart för flygprov i februari 1944. Första bogserstarten skedde den 16 mars men redan den 28 april 1944 totalhavererade provplanet till följd av vingbrott. Efter begäran från flygförvaltningen hade en omkonstruktion av infästningen av vingen medfört införande av ett försvagande svetsat och skruvat beslag.

Ett 30-tal flygplan av typen B 5 modifierades vid SAAB i Trollhättan för att förses med bogserkrokar. Under våren 1944 gjordes offertförfrågan hos flera olika företag. Förutom från AFI inkom offerter från Hägglund & Söner, Centrala Flygverkstaden i Västerås (CVV) och AB Tibo i Ulvsunda.

Den flygtekniska utvecklingen gick snabbt framåt och att lösa försvarets transportkapacitet genom bogserade lastglidare framstod inte längre som tidsenligt varför utvecklingsarbetet kring Fi 3 avbröts. AFI hade redan förberett serietillverkning av en första serie på trettio lastglidare och detaljer till de fem första var under hösten 1944 redan tillverkade. Efter erbjudande om leverans av fem Fi 3 antog flygvapnet detta. Fem flygplan provflögs och kring årsskiftet 1944-1945 levererades de två första till F 14. Intresset för fortsatta Fi 3 var dock i botten varför hela programmet avslutades hösten 1945. I stället löstes delar av försvarets transportbehov genom ombyggnad av ett mindre antal B 3 och S 16 till transportflygplan.

 

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!