DFS Kranich B-1


Motor: -
Besättning: 2
Längd: 7,70 m
Spännvidd:
18,00 m
Höjd: 2,40 m
Max startvikt: 365 kg
Toppfart: 70 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 30
Reg. nr: 8201-8230
Förband: F 1, F 2, F 3, F 4, F 5, F 6, F 7, F 8, F 9, F 10, F 11, F 12, F 13, F 16, F 21

 

DFS Kranich B-1

AB Flygplan i Norrköping (AFN) skaffade rättigheterna till försäljning, montering och tillverkning från Jacobs-Schweyer Flugzeugbau men licensrätten till Weihe överlät man till Flygindustri i Halmstad. DFS Kranich B-1 blev nästa flygplan på programmet för AB Flygplan i Norrköping. Genom att importera originaldelar från Tyskland kunde de första exemplaren av Kranich färdigställas under våren 1943. Flygvapnet behövde ett tvåsitsigt segelflygplan med dubbelkommando för grundläggande flygutbildning. I november 1942 lämnades en order på trettio flygplan, som fick beteckningen Se 103 (nummer 8201-8230). Denna serie påbörjades kring årsskiftet med leverans från december 1943 fram till juni 1944. Att leveranserna drog ut på tiden ansågs bero på brist på teknisk personal i företaget samt problem att få de tyska originalritningarna att stämma med levererade originaldelar.

Kranich var ett vackert segelflygplan som blev mycket omtyckt vid Ålleberg dit det första exemplaret anlänt redan sommaren 1942. Det användes ända fram till början av 1950-talet då typen fick flygförbud till följd av opålitliga limfogar.

När flygplanet användes i dubbelkommando satt eleven fram och läraren bakom. Om flygplanet flögs av enbart en förare satt denne fram och flygplanet hade då avsevärt bättre flygegenskaper.

Ett exemplar finns bevarat vid Flygvapenmuseum i Linköping och ett annat finns bevarat i Arlandasamlingarna.

 

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!