Grunau Baby II B-2


Motor: -
Besättning:
1
Längd: 6,09 m
Spännvidd: 13,56 m
Höjd: 1,55 m
Max startvikt: 250 kg
Toppfart: 55 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 31
Reg. nr: 8101-8131
Förband: F 1, F 2, F 3, F 4, F 5, F 6, F 7, F 8, F 9, F 10, F 11, F 12, F 13, F 16, F 21

 

Grunau Baby II B-2

AB Flygplan (bildat i Malmö 1938 av Sölve Skerfving) innehade agenturen för Klemmflygplan i Sverige. Efter lyckade affärer med försäljning av ett stort antal Klemm 35 till flygvapnet samt ett antal till KSAK och flygklubbarna kom krigsutbrottet, som effektivt dämpade efterfrågan på motorflyg. AB Flygplan i Malmö hade även 1941 skaffat licens för tillverkning av olika typer av segelflygplan. Bland dessa fanns även Grunau Baby, som ursprungligen tillverkades av Flugzeugbau ES Grunau. Skerfving hade även 1941 tagit över AB Centrala Glid- och Segelflygplansfabriken (CGS) i Västerås som ett led i satsningen på tillverkning av motorlösa flygplan.

Gruanu Baby betraktades som ett av väldens bästa segelflygplan och AB Flygplan startade en serietillverkning av 50 exemplar. Flera av dessa såldes till KSAK och flygvapnet köpte trettio exemplar, som levererades från april 1942 fram till oktober samma år. De erhöll beteckningen Se 102 (Se = segelflygplan) och nummer 8101-8130. Samtliga fördelades över de olika flottiljerna och fanns i tjänst fram till 1953 då flera flygplan såldes till KSAK och flygklubbarna. I augusti 1943 monterades ytterligare en Se 102 vid F 5 Ljungbyhed och fick nummer 8131.

Sammanlagt tillverkade AB Flygplan närmare 60 Grunau Baby vid fabrikerna i Malmö och Västerås. Från den 1 april 1942 flyttades hela tillverkningen till gamla tändsticksfabriken i Norrköping där tillverkning av Se 102 (Grunau Baby) till flygvapnet och produktion av övriga typer därefter ägde rum.

 

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!